Monday, November 05, 2007

Nära föräldrar - om anknytning, samsovning och konsten att bära barn av Jorun Modén

Det var ett bra tag sedan jag läste den här. Jag lånade den på impuls på biblioteket.

Modén säger att hon velat skriva den bok hon själv saknade när hon väntade barn, en bok som handlar om hur man knyter an till sitt barn och lyssnar till dess behov, istället för att fixera på hur barnet ska sova och äta och få rutiner. Detta kan jag sympatisera med helt och fullt. Många böcker om föräldraskapet, för att inte tala om alla de broschyrer man får på BVC, sätter tonen genom att tala om barnens sömn t.ex. som "problem" som ska lösas. "Misslyckas" man, underförstått, är man för slapp. Även om det inte skrivs så uttryckligen kan förhållandet mellan förälder och barn utmålas som en maktkamp med vinnare och förlorare. Modén har inspirerats av makarna Sears tankar och böcker om attachment parenting, men velat skriva en bok för svenska förhållanden (som t.ex. kunde handla mer om faderns roll, i jämställdhetens namn). Hon står också bakom en hemsida, med blogg och forum, för likasinnade.

Jag har som sagt all sympati för idén, och håller helt med om att det behövs en motvikt mot allt i mitt tycke närmast reaktionärt tjat om 5-minutersmetoden för sömn (barnmisshandel när den utövas i sin mest renodlade form), smakisar och va-ammar-du-fortfarande? Tyvärr är Modéns bok helt enkelt inte tillräckligt bra. Hon blandar ihop begrepp (t.ex. anger hon som fördel med bärsjal att det är bra med kroppskontakt, men utan att klargöra att kroppskontakt i sig är bra och faktiskt kan uppnås utan just bärsjal) och hon har dålig källunderbyggnad (det känns inte seriöst att hänvisa till Dr Sears bok och internetsidor enbart). Boken känns tunn och substansfattig. Modén skriver att hon ville ha en bok som tog upp som självklarheter det som annars anses alternativt och konstigt, men resultatet blir tyvärr att boken inte frälser andra än de redan frälsta. En skeptiker blir inte övertygad utan mer vetenskap bakom åsikterna. Och vetenskapen FINNS ju där, varför finns den inte i källorna?

Jag väntar på en svensk bok om föräldraskap som på ett oromatiserat sätt beskriver hur barnets sömn fungerar utan att betrakta den som problematisk, som inte är negativt inställd till nattamning, som varken påstår att föräldraskap är bara vackert och underbart eller apjobbigt och utslitande, som inte felaktigt påstår att amning orsakar karies, som vet vad tygblöjor är, som inte påstår att man måste ge barnet vattniga portioner puré på sex- (eller fyra-!...) månadersdagen för att det alls ska äta, som inte talar om att byta ut "amningsmål" när den tidigare påstod att den var för fri amning, som inte föreslår att man ska pressa smakportioner kött genom en jävla vitlökspress (hejdå vitlökspressen)... Antar jag får vänta lite till.

No comments: